tanusitoexpressz

tanusitoexpressz

Mit kérdeznek meg az energetikai tanúsítványról? (2.rész)

2021. október 27. - tanusitoexpressz

epuletenergetikai_minositesi_osztalyok_2.jpgMegnéztük, hogy a gyakorikérdések oldalon milyen kérdéseket tesznek fel az emberek az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban? Kíváncsiak voltunk milyen válaszok érkeznek. A cikksorozat folytatódik. A második részben kicsit "szakmaibb" kérdésekkel foglalkozunk. 

[8.] Vannak, akik a „Gyakori kérdéseken” a tanúsítvány tartalmi részére kérdeztek , hogy mit jelent pl.: a társasháznál a "köztes födém" (lásd itt), amire válasz is érkezett és még útbaigazítást is kapott a kérdező a válaszadótól:

„A köztes födém a legfelső emeleti lakás esetében az a födém, ami elválasztja az alatta levő szinttől, tehát az emeleti lakás padlója. Energetikailag olyan szempontból nincs jelentősége, hogy a lakás alatti szint is minden bizonnyal fűtött, de hőtároló tömegként figyelembe kell venni. Természetesen, a lakást minősítő szakember tudja a legpontosabban megmondani, mire gondolt a "köztes födém" megnevezéssel, általában elérhetősége ott van a tanúsítvány elején.”

Egész jónak tűnő megfogalmazás.

A "köztes födém" az, ami a neve. De ne vonatkoztassuk csak a legfelső emeleti lakórész padlójára. A köztes födém egy olyan belső födém, amin keresztül belső transzmisszió zajlik le. Így mivel maga a szerkezet a külső környezettel nem áll közvetlen kapcsolatban, a rajta átjutó "hőáram" a belső légtérben, a vizsgált ingatlanrészen belül marad. Az épület besorolásakor a tömegszámításnál van jelentősége, a hőveszteségben nem játszik jelentős szerepet. Általában akkor vesszük fel, ha fontos a hőtároló tömeg számítása, mert a vizsgált épület(rész)ünk könnyű besorolást kapott.

De van, akinek a bank ügyintézője okozott fejtörést egy tollal odafirkantott megjegyzéssel.

[9.] "A bank e-hiteles tanúsítványt kér. Hol tudom ezt letölteni/beszerezni? (Kérdés itt).

És jól szemlélteti, hogy a kérdező nem mindig arra kap választ, amit kérdez:

„Van már tanúsítványod?

Ha nincs, akkor egy szakembert kell kihívni, aki felméri az épületet, utána adja a tanúsítványt.”

Itt a második válaszadó megadta a rövid választ. Magánszemély nem tudja sehonnan sem letölteni.

De, mit is takar az "e-hiteles" kifejezés?

Hát, az elképzelés szerint azt, hogy a Lechner Tudásközpont által hitelesített és elektronikus formában őrzött, más hivatalok által lekérhető dokumentumról van szó. Igen, a dokumentum hozzáférhető az elektronikus rendszerben. Azonban nem e-hiteles, csak hiteles. Ha e-hiteles lenne, akkor tartalmazna digitális aláírást, hitelesítést, ami igazolja ki, hol és mikor látta el időbélyegzővel és digitális aláírással, például AVDH hitelesítéssel. Ilyet viszont nem tartalmaz, ami hiba, mert így az érvényessége nem teljesen felel meg az "e" rendszerek követelményeinek. Ugyanis, ha elektronikusan van tárolva nincs aláírva, ha viszont ki van nyomtatva, akkor alá van írva ugyan, de az meg nem a rendszerben tárolt változat. Ez egy megoldandó feladat, jó lenne, ha végre eljutnánk oda, hogy nem nyomtatjuk, mert ha megfelelő hitelesítéssel el van látva, nincs szükség a nyomtatásra és ezzel jelentős környezetterheléstől mentesítenénk a rendszert.

Gondoljunk csak bele. Tanúsító kocsiba ül, üzemanyagot füstöl el, míg kiszáll az ingatlanhoz, felméri, hazamegy, elkészíti, feltölti, majd kinyomtatja, aláírja, kocsiba ül, postára teszi, posta elviszi, ügyfél kocsiba ül, elglappol érte a postára stb. Mennyi üzemanyagot égetünk el a folyamat közben? Mennyi fát vágunk ki? Energiahatékonyak voltunk vagy környezetterhelők? És akkor még nem beszéltünk arról, amikor visszadobják, hogy másik kell és amúgy is a pályázathoz négy darabot kérnek. Később pedig lehet, hogy majd azt is javítani kell. Akkor pedig újra feltölti majd a tanúsító, a régit lerontja, így az a rendszerben már töröltként fog szerepelni. Van pár ilyen. A rendszerben.

Ezért mi kizárólag csak az ügyfél kérésére nyomtatjuk ki, egyébiránt aláírjuk és elektronikusan megküldjük.

Továbbá, ismételten hangsúlyoznám, hogy ami nem hiteles tanúsítvány, az nem az. Előfordulhat, hogy az ügyfél úgy ballag be a bankba, hogy a tanúsítványnak nincs hiteles fedlapja. Ilyenkor értjük, miért kéri a bank a hiteleset, másrészt meg nem értjük, mert nem történt ingatlan adásvétel. De ez egy másik kérdés lesz.

Az, hogy a tanúsítványt milyen formában kell rendelkezésre bocsátani, másban is felmerült kérésként:

[10.] Lakás adásvételhez elegendő egy scannelt, majd kinyomtatott energetikai tanusítvány? Lásd itt.

A válasz pedig most sem maradt el, bár kérdés, hogy a kérdező ezzel elégedett volt -e.

"Az adásvételi melléklete lesz, az ügyvéd feltölti valahová.”

Az előző kérdésnél félig megadtuk a választ. Az ügyvéd semmit, sehova nem tölt fel. Beírja a szerződésbe a HET számot és ennyi. Mellékletként csatolhatja.

Van aki csak a fedlapot viszi magával, ez is jó, mert az adásvételhez elégséges.

[11.] Ha van már egy "házhoz" készített energetikai tanúsítvány azt, hol és mi alapján találjuk meg?

Hasznos kérdés. Kérdezőnk a HET száma alapján keresi és arra kíváncsi, ki késztette: Ezt a kérdést itt találod.  

"Sajnos a HET szám alapján egyik információt sem lehet megszerezni. Itt rá lehet keresni a szám alapján, de csak a feltöltés ideje és a besorolás derül ki a cím mellett."

Igen. Sajnos. Azért sajnos, mert korábban létezett egy oldal, ahol nem csak azt lehetett lekérdezni, hogy milyen az adott ingatlan besorolása. Hanem azt is, hogy ki készítette. De beszüntették. Mi is használtuk volna, mert a hivatalos rendszerben az adott tanúsító csak a sajátjait tudja lekérdezni, másét nem.

És akadnak bőven kérdések, amire senki sem válaszolt, szakértőnk most ezekre is választ ad:

[12.] „Társasházi távfűtéses lakás fűtőtesteinek cseréjéhez (az új radiátorok kiválasztásához) hogyan tudom felhasználni a (frissen elkészített) energetikai tanúsítványban feltüntett "energetikai jellemző"-t, illetve a "fűtés éves nettó hőenergia igényé"-t?”

Leginkább sehogy. Ehhez mérnököt kell felkeresni. Ugyanis a legtöbb tanúsítás nem tartalmaz hőleadó méretezést. Csupán a "héj" transzmissziójával számol, a belső hőáramokat sokszor nem veszi figyelembe. A tanúsítványból kiderül a teljes hőveszteség, az is, hogy mely szerkezeteken milyen mértékben szökik a hő, de a helyiségek egyenkénti hővesztesége csak akkor, ha helyiségenként viszi fel a mérnök kolléga. Az persze több munkával is jár. Másrészt hőleadót méretezni nem csak helyiség hőveszteségre kell, hanem fűtési rendszer hidraulikára is. Tervezők készítenek ilyet, tanúsítók nem.

A "fűtés éves nettó hőenergia igényével" kapcsolatban lásd [6.] kérdést.

[13.] „Építésügyi hatóságnak mi az elvárása az energetikai tanúsítvány milyen besorolás lehet? Hogy a fennmaradási engedélyt megadja. Letelt a 10 év! A többi papír már megvan.”

Itt egy picit összekeveredtek dolgok.

Az Építésügyi Hatóság a mindenkor hatályos irányadó jogszabályok szerint fog eljárni. Tehát nem a Hatóságnak lesz elvárása és nem is a Földhivatalnak. Ők legfeljebb előírnak, ha eleget tesznek a feladatkörüknek. Ne velük vitatkozzunk, hanem keressünk megfelelően jártas tanúsító szakembert.

Ugyanis ők általában figyelik a jogszabályváltozásokat (jó esetben) és tudják, ha például kitolnak egy határidőt. Mint momentán a 25% megujuló energia követelménynek való megfelelést. Amiről szakmai fórumokon is parázs vita zajlik. Mi, szakmabeliek is megbeszéljük kollégák között, ha valamit értelmeznünk kell. Sokszor bizony nem könnyű dűlőre jutni. Hatósági előadók ezt általában nem teszik, ezért mondom, hogy kár őket ostromolni.

Az "elvárás" tekintetében nem pusztán a besorolás az elvárás. Hanem követelményértékeknek kell megfelelni.

Így például:

176/2008. (VI. 30.) krm. 6/B. § *  A 6. § (2) bekezdés a) pontjától eltérően, ha az építészeti-műszaki tervezési dokumentáció alapján az épület kialakítása nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31. napját követően kerül sor, a 6. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltaknak 2022. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelni azzal, hogy a 2020. december 31. napján hatályos energetikai előírásokat ebben az esetben is alkalmazni kell.

Itt is látható, hogy több szempontot is vizsgálni kell.

Fennmaradási engedéllyel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, arról a hatósági előadót kell kérdezni.

A cikk első része itt olvasható: Mire való az energetikai tanusítvány

Kövesd Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a folytatásról. Neked is kérdésed van, amire keresed a választ? Küld el nekünk Facebook oldalunkon keresztül üzenetben, és szakértőnk, Mucsi Sándor energetikai auditor a lehetőségekhez képest igyekszik válaszolni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanusitoexpressz.blog.hu/api/trackback/id/tr2816722058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása