tanusitoexpressz

tanusitoexpressz

[1.] Mire való az energetikai tanúsítvány?

2021. október 14. - tanusitoexpressz

et.jpg

Röviden arra, hogy informálja a tulajdonost és a leendő ingatlanvásárlót az adott ház vagy lakás energiafelhasználási mértékéről.

Rendeletben megállapított értékek vonatkoznak különböző funkciójú épületek (lakó- és szállásjellegű, iroda, kereskedelmi stb.) összesített energetikai jellemzőire, melyek viszonyításai alapot képeznek. A rendeletben például a lakóingatlanra EP=100 kWh/m2 évet írnak elő, mint viszonyítása alapot (Oktatási épületre kevesebbet, 85 kWh/m2a). Ha az alapterületre vetített összes energiafogyasztás primer energia mértéke a rendeletben megállapított 100 kWh/m2a viszonyítási alaphoz képest ezen érték felett van (101-130% közötti viszonyban állnak egymással), akkor "CC" besorolást kap a tanúsítás során, alatta "BB"-t. Ám ez nem mindig van így, erre később majd kitérek. A "CC" jelenti a korszerű besorolást.

A tanúsítvány számítási részének végén megtalálható a számítás szerinti energiafogyasztás, energiahordozókra vetítve. Innen lehet azt kiolvasni, hogy az adott ingatlan mennyi energiát fogyaszt és amennyiben a tanúsító energiaárakat is megadott, akkor forintosított számok is rendelkezésre állnak az éves energiafogyasztásról, általában a szabványban meghatározott körülményeket feltételezve.

Vegyünk egy példát. Adott egy lakó- és szállásjellegű családi ház. Nézzük meg a tanúsítvány hiteles fedlapját és az utolsó oldalát. (Az adatokat a példa kedvéért megváltoztattuk).

vagolap03.jpg

A fedlapon látható, a fűtött alapterület 57,9 m2. Minél kisebb ez az érték, annál rosszabb lesz a besorolás. Ezen a tanúsítványon "CC" besorolást látunk. Az összesített energetikai jellemző értéke 30,3 kWh/m2a. (A kis "a" betű évet jelöl). Tehát ez az érték megmondja nekünk, hogy a mindenféle energiát egy közös nevezőre hozó számítás eredményeként a házunk 30,3 kWh energiát fogyaszt (primer energiában kifejezve) négyzetméterenként egy évben. Vagyis az utolsó oldalon látható Eprim oszlopában összesen 1,75 MWh/a energiát elosztjuk az alapterülettel, így kapjuk a 30,3 kWh/m2a primer energia mennyiséget.

(1,75*1000)/57,9 = 30,225 kWh/m2év

A fajlagos hőveszteségtényező (q) egy olyan szám, amely az ingatlan épületfizikai jellemzőit írja le. A példánkban a q=0,74 W/m3K érték azt jelenti, hogy az épületburkon át távozó hőmennyiség, beleértve a hőhidak hatását is (de a filtrációt nem), légköbméterenként 0,74 W-ot tesznek ki egy K fok hőmérsékletkülönbség hatására. Ebből kézenfekvő lenne a hőveszteség meghatározása, de a tanúsítványból az nem olvasható ki és a következő definíció egyértelművé teszi, hogy miért nem érdemes ezzel bíbelődni:

"A fajlagos hőveszteségtényező a transzmissziós hőáramok és a fűtési idény átlagos feltételei mellett kialakuló (passzív) sugárzási hőnyereség hasznosított hányadának algebrai összege egységnyi belső - külső hőmérsékletkülönbségre és egységnyi fűtött térfogatra vetítve."  7/2006. TNM Rendelet.

A példában szereplő tanúsítvány esetén az utolsó számítási oldalon találjuk a becsült éves fogyasztás energiamérlegét. Amennyiben ismerjük a fogyasztói árakat, úgy a becslésünk forintosítható. Jelen esetben éves szinten 10.180 ft-al számol a program, mint össz energiabekerüléssel. Azt is látjuk, hogy az elektromos áram értéke negatív és ez forintban kifejezve jelentős tételt tesz ki. Azért negatív, mert a tanúsítványban szerepel egy 5 kW-os napelemes rendszer, amely többet termel, mint az ingatlan elektromos fogyasztása. Legalábbis, amivel a program számol. Ugyanis a program nem számol olyan elektromos fogyasztással, amely nem az épület használatára rendeletben megállapított tényezők közé tartozik. Lakó- és szállásjellegű épületek esetén ilyen pl. a világítás vagy az egyéb villamos fogyasztás.

Az áramszolgáltató a hálózatba betáplált negatív irányú fogyasztást a szaldó elszámolás mértékéig téríti. Ennélfogva nem érdemes jelentősen túltervezni a napelemes rendszer méretét, az ugyanis a beruházás megtérülését rontja. Kivéve, ha közben a fogyasztásunk növekszik.

De visszatérve az alapfelvetéshez, a példában szereplő tanúsítvány "CC" besorolást kapott, noha a követelményérték százalékában érték 30,3%, azaz 100% alatti, tehát "BB" besorolásnak kellene adódnia. Miért nem kapott "BB" besorolást az ingatlanunk, tehetnénk fel a jogos kérdést. Hovatovább, mit kellene tegyünk a jobb besorolás érdekében? A tanúsító a korszerűsítési javaslatban nem adott meg javaslatot, honnan tudhatjuk meg a feltett kérdésünkre a választ?

Abban az esetben, ha korszerűsítés miatt készül a tanúsítvány, úgy minden esetben javasoljuk a konzultációt a tanúsítóval. Erre a kérdésre ugyanis számos válasz adható a konkrét ingatlan vonatkozásában, ahol szükséges lehet a beruházások észszerűségének az egyeztetése is.

A vizsgált ingatlannak a falszerkezete Porotherm 38-as falazat 10 cm EPS szigeteléssel, nyílászárói kétrétegű műanyag nyílászárók, padlásfödémén viszont nincs szigetelés. Ha 10 cm szigeteléssel számolunk, még mindig "CC" besorolás mellett a követelményérték százaléka negatív értéket vesz fel.

A fajlagos hőveszteségtényező azonban még mindig nem teljesíti a követelményértéket. És erről a tanúsítvány is tájékoztat, ahol a következő szöveg olvasható: "Az épület fajlagos hőveszteségtényezője a költségoptimalizált követelményszintnek NEM FELEL MEG!"

Az 5. melléklet szerinti követelményérték 0,43 W/m3K, amennyiben ezt elérjük, akkor a "BB" kategóriát máris lobogtathatjuk a banki ügyintéző előtt. Mert általában ők kérik. 60 cm födémszigetelés és -30 kWh/m2a érték után ez még mindig nem sikerül, úgyhogy az energetikus azt fogja javasolni, hogy tegyen 5cm szigetelést a padlóba és nyugodtan alhat majd a banki ügyintéző is.

Vagyis nem. Mert még programozható szobatermosztát és 15 cm padlószigetelés után sem lesz meg a "BB" besorolás. Az ok nyilvánvaló. A könnyű hőtároló tömeg besorolás miatt és a relatív alacsony alapterület okán nem érjük el a kívánt értéket. Vagyis két dolgot tegyen, először is építsen tömegkályhát, amihez növelje meg a lakóingatlana légterét. Így már a szükséges feltételek teljesülnek és rendelkezésére tudjuk bocsátani a kért "BB" besorolású -47,2 kWh/m2a összesített energetikai jellemzővel bíró tanúsítványt.

A példát szándékosan sarkítottuk ki, hogy láthatóvá tegyük, amennyiben kérdés merül fen önben a tanúsítvány jobb besorolás elérése tekintetében, okvetlen konzultáljon mérnökével. A lehetséges következmények és nem kívánt hatások elkerülése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanusitoexpressz.blog.hu/api/trackback/id/tr7716720722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása